Maria Kullberg är sedan våren 2011 ambassadör för kvinnors företagande. En uppgift som innebär att stödja och inspirera andra kring företagandet. Något som känns både roligt och faller sig naturligt för mig.

En ambassadör har åtagit sig att utföra fyra ideella uppdrag under loppet av ett år. Det innebär att du kan boka en ambassadör kostnadsfritt om du vill höra någon som berättar om sitt företagande och vad det har inneburit.

Du bokar genom www.ambassadorer.se. Hör av dig om du vill diskutera ett sådant uppdrag med mig!

Ambassadörer för kvinnors företagande har till uppgift att göra kvinnor som driver företag mer synliga. Ambassadörerna ska fungera som förebilder och inspirera fler kvinnor till entreprenörskap samt öka kunskaperna om företagande.

 

Attityder och förebilder är ett viktigt inslag i programmet Främja kvinnors företagande, som till stor del handlar om att göra kvinnors företagande mer synligt. Syftet med programmet är att främja kvinnors företagande så att fler kvinnor driver, köper och utvecklar företag.  Det bidrar till ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt i Sverige. Läs mer om Tillväxtverket och programmet Främja kvinnors företagande här.

 

Kontakt Tillväxtverket och koordinatorer

Tillväxtverket har regeringens uppdrag att vara nationell koordinator för ambassadörer för kvinnors företagande. Du hittar kontaktuppgifter till oss som arbetar med ambassadörerna på Tillväxtverket här. Det finns också koordinatorer som arbetar regionalt med ambassadörerna. Kontaktuppgifter till dem finns här.

 

Vad gör en ambassadör?
En ambassadör besöker skolor, högskolor, nätverk, ideella organisationer med mera och berättar om sina erfarenheter som företagare. En ambassadör kan också träffa kvinnor som funderar på att bli företagare. Ett möte med en ambassadör kan visa att företagande kan vara ett spännande karriärsval. Varje ambassadör har åtagit sig att genomföra fyra ambassadörsuppdrag per år.

 

Ambassadörerna använder webbplatsen Ambassaden som mötesplats för att blogga, utbyta kunskaper, erfarenheter, tankar och inspiration om sitt uppdrag.

 

Vad är ett ambassadörsuppdrag?

Ambassadörerna berättar om sina erfarenheter och sprider kunskap om företagande. Ett ambassadörsuppdrag kan vara:

  • Ett personligt möte med en ambassadör. Ambassadören kan inspirera och dela med sig av sina erfarenheter som företagare till andra kvinnor som funderar på att starta eget företag.
  • Att ambassadören besöker en grupp t.ex. en skolklass eller ett föreningsmöte.
  • Studiebesök på ambassadörens arbetsplats.
  • ”Jobbskuggning” en halv dag eller mer, dvs att en eller flera personer följer ambassadören på hennes arbetsplats.
  • Att ambassadören deltar i paneler som rör företagande/entreprenörskap –exempelvis mässor som Ung företagsamhet.
  • Kortare mentorskap för personer som vill bli, men ännu inte är företagare.
  • Att förmedla kunskap inom ambassadörens område/företagande.

Ett ambassadörsuppdrag är ideellt. Men ambassadörsuppdragen får inte bidra till

att snedvrida konkurrensen på konsultmarknaden. Det innebär att aktörer som redan idag engagerar och betalar föredragshållare inte gratis ska anlita en ambassadör.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.