Panlegis – varning!

Inlägget här är ursprungligen publicerat 6 mars 2015, men tråkigt nog fortfarande aktuellt. Att en verksamhet kan hålla på att lura folk år efter år är sorgligt, minst sagt.

År 2010 skrev jag ett varnande inlägg på nätet; ”Varning för Panlegis”. Anledning var att jag själv fått post från företaget, och att jag kort innan det fått en varning för dem. Det visade sig snart finnas fler drabbade. Häromdagen blev jag påmind om det här och kunde konstatera att inlägget har över 74 000 (sjuttiofyra tusen) visningar. Ett tecken på att många googlar på företagsnamnet.

2010 var det en bekant som hade varit i kontakt med Panlegis (vem minns jag inte längre). Hon hade ringt upp efter deras utskick då hon ville ställa några frågor. Hon ville inte köpa något utan bara få information, men ändå hade Panlegis snackat av henne ett kortnummer och dragit pengar från hennes konto som om de hade ett avtal.

Hur som helst så har jag denna veckan fått ett samtal från en förtvivlad människa som fått pengar dragna. I förra veckan ringde en annan vars kompanjon blivit drabbad och avlurad kortuppgifter. De hann dock spärra kortet så inga pengar drogs. Och för några månader sen, kring jul, tror jag, ringde en annan förtvivlad person som blivit av med 6-7 000 kr.

EDIT:
Kontakterna från drabbade personer har fortsatt under alla år 2015-2020. På senare tid har Panlegis bytt namn till Global Corporate Service och människor fortsätter bli lurade på samma vis. I mars 2016 hade ovan nämnda foruminlägg 83 000 visningar, ett år senare 87 400 visningar och i april 2018 89 875.

Varning för Panlegis!

Varningstriangel - varning för Panlegis/Global Corporate Services

Det Panlegis erbjuder är tjänster för att starta upp företag. Uppenbarligen har de tvivelaktiga försäljningsmetoder, även om deras tjänster i sig kanske är lagliga.

De har webbformulär där du kan lämna kontaktuppgifter för att få mer information. Du kanske vill beställa en broschyr, men tvingas lämna telefonnummer för att kunna skicka formuläret. Du får ingen broschyr, men väl ett telefonsamtal. Personen som ringer upp namnger sig och säger sig företräda Panlegis. Det finns även åtminstone ett annat företag som erbjuder samma tjänster där folk också råkar illa ut, så var vaksam om någon pratar om SUF-bolag, att kunna starta bolag utan startkapital och liknande tjänster.

Den korta varningen är ”dra öronen åt dig om de ringer”.

 • Spärra ditt konto om du övertalats att lämna ut kontonumret.
 • Skickar de papper till dig ska du inte skriva under.
 • Bestrid fakturor som du inte tycker är korrekta genom att skicka ett mejl t ex.
 • Skriv aldrig under med din namnteckning för att undvika risk för missbruk av din underskrift.

En del personer beskriver hur de själva trodde att detta skulle vara en bra lösning, men hur de sedan inte fått den utlovade hjälpen. Det har hänt att de säljer extratjänster, som att bilda ett bolag till, eller hjälp med ett bankkonto i England eller liknande.

De hotar ibland med ytterligare avgifter efter ett år eller två, i hopp om att du ska bli rädd och betala. Fundera på vad de har för juridiskt stöd för sitt krav. Oftast har de inget alls, då ni inte haft ett giltigt avtal från början. Då kommer de heller inte att kunna processa mot dig för att få in pengarna.

Vill du ha mer kött på benen får du gärna läsa hela ursprungliga tråden: Varning för Panlegis. Där finns mitt ursprungsinlägg, inlägg från andra drabbade och en uppdatering från mig kring de kontakter jag hade under 2015.

SUF-bolag

SUF är en förkortning för Svensk Utlandsregistrerad Filial. När jag var i kontakt med Bolagsverket säger de att den vanligaste missuppfattningen bland de som gått in i detta är att man har fått ett svenskt aktiebolag. Det har man inte. Man är ingen juridisk person i Sverige, bara i England. Läs på Bolagsverkets hemsida: En filial är inget aktiebolag.

Med tanke på den marknadsföring som Panlegis använt sig av (panlegis.se/suf-engelskt-ab) så är det inte konstigt att folk uppfattar fel:

Panlegis SUF - prisvärt AB - vilseledande info

Du har en filial i Sverige och får ett svenskt organisationsnummer, men avtal och därmed ev tvister måste lösas genom det engelska bolaget. Det kan bli besvärligt. Det är också så att en del företag och organisationer i Sverige kan dra sig för att göra affärer med en SUF av just den anledningen. Behöver du hjälp med din bokföring kan det även vara svårt att hitta någon som kan din bolagstyp.

För att ditt bolag ska bli registrerat i England behöver du ha undertecknat de engelska dokumenten. Utan det har du inget fullvärdigt bolag och hade inte kunnat öppna någon svensk filial. Momsregistreringen, som jag uppfattar det, görs i en separat process och där krävs inte din underskrift.

Anmäla?

Reklamationsnämnden

Jag hör ofta att Panlegis hänvisar till att man beställt en tjänst att starta företag och därför inte kan åberopa ångerrätten (som ju bara gäller konsumenter och inte näringsidkare). Det som hade varit intressant att få prövat är det faktum att många av er som har drabbats inte alls har kontaktat Panlegis för att ingå ett avtal. Många av er har fyllt i ett formulär på nätet för att få en broschyr hemskickad för att kunna läsa mer. Istället för att skicka broschyren ringer Panlegis upp och övertalar dig efter en stund att lämna ut kortnumret, under löfte att inga pengar ska dras förrän du bestämt dig slutligt. Många av er berättar att ni skulle få en bekräftelse skickad, t ex per e-post. Den kommer aldrig men pengarna dras samma dag. Det vore därför intressant att få prövat av ARN (Allmänna reklamationsnämnden) huruvida ångerrätten gäller eller inte i ett sådant läge. Man är ju de facto inte näringsidkare förrän man startat sitt bolag…

Så överväg en anmälan dit! Läs mer på http://hallåkonsument.se.

Polisanmälan

–> Har de dragit pengar för dig utan att du godkänt det ska du även göra en polisanmälan.

–> Har du betalat för en tjänst men inte fått den utförd ska du göra polisanmälan.

Passar på att vinka till alla på Panlegis/Global Corporate Service som brukar kika in här och läsa. 👋🏻

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)
106 Kommentarer
« Äldre Kommentarer
 1. gert bengtsson
  gert bengtsson says:

  MALTA ÄR HUVUD KARTERET DÄRIFRÅ KOMMER MYCKET LÖMSKT.E PROCES VORE OG INTESÅ FEL:

 2. Maria
  Maria says:

  Hur går man tillväga om man blivit lurad? När de tömt kontot utan lov? Kan man få tillbaka sina pengar?
  Är annhörig till en drabbad som behöver hjälp.
  Kortet har självklart spärrats men de hann ta ca 50 000kr…

  • Leila
   Leila says:

   Känner mig så dum! Att man är så naiv ibland! Jag har gått med på deras avtal och va tvungen att betala 500kr i förskott då jag valde o delbetala alltihopa! Nu i efterhand när man har läst allting om dem så vill man ju bara gå ut! De har inte ännu hunnit dra några pengar från mitt konto. Jag ska imorgon ringa och spärra mitt kort så att de inte kan dra någonting men dom sa när jag försökte dra mig ur att jag har bundit ett avtal med dem. Och jag måste betala 6500 kr i årsavgift. Nu vill jag jättegärna ha lite råd om hur jag ska ta mig tillväga För att de inte ska dra några pengar ifrån mitt konto. Ska jag anmäla redan nu även om de inte har dragit några pengar.? Vad ska jag göra om det kommer en faktura då de hotar att det kommer antagligen gå till inkasso. Snälla hjälp mig har panik redan nu!

 3. Ingalill
  Ingalill says:

  Hej, Idag blev jag uppringd av panlegis dom har sökt mig aktivt i två veckor. Efter att jag försökte läsa mer om suf.
  Idag ringde dom och jag svarade för att slippa fler samtal.
  Dom pratade om alla fördelar och påpekade att ja skulle få den lägsta skatten. Bland annat.
  Han frågar om olika saker som adress mm.
  Inga problem jag i min tanke är att jag kommer att få mer information via Post. Nä…han avslutar med att han frågar om vilket kort ja har visa el MasterCard. Och om det är 16siffror och börjar på en 5:a.
  Jag blir direkt osäker när han frågar om kortnr. Och säger att ja vill kontakta min bank för att ”okeja”
  Han höjer rösten och försöker övertyga mig med att banken kommer aldrig säga ok. Utan detta är som vilken betalning som helst.. ja står på mig och lägger på.
  Kändes väldigt fel.
  Ska ett avtal ingås vill jag allt få läsa igenom ett skriftligt avtal med Vad ja ”köper” innan jag slutför ett köp. Är det jag som har fel?

 4. NO
  NO says:

  Hej,

  Fick ni alla betala i SEK eller i €uro? Själv blev jag av med 3.200 €uro för 2 SUF bolag, sa att man borde ha en Limited=AB och en Invest=Spara bolag samt att det var ett måste att ha UK bank kort också 2×850€, dock kändes inte alls bra det där med UK bankkortet och ville dra mig ur, men Sebastian Scherman tror jag han hette sa att det inte gick för allt var inspelat och att jag accepterat dealen. En dag senare så kom dock ett mail och jag fick problem med ansökan gällande UK bank kortet och nu kommer vi till det roliga eller tragiska biten.

  Kände bara att nu så får det vara nog och att jag bara hade mig själv att skylla som satte mig i denna situation och om jag förlorat dessa 3.200€ så var det värt att slippa Panlegis för all framtid, så jag frågade hur man skulle gå tillväga om man ville avboka, annullera allt som jag gjort men fortfarande inte skrivit på än (förutom dom inspelningar med mitt godkännande på som dom har om mig).

  Jag fick till svar att avvecklingsavgiften var på 650€ + 650€ för båda bolagen. Inte dåligt att dom bjöd på 200€, för jag betalade (650€ + 100€ ) + (650€ 100€), när jag läste det så skrev tillbaka till deras support och frågade om det också var avvecklingsavgift på UK bank kortet som jag inte ens fyllt i ansökan, väntar på deras svar, i så fall så skulle det bli 850€ + 850 €.

  Sitter här och undrar varför jag satt mig i denna situation, när jag normalt inte gör sådana saker som att säga mitt kort nr. till en främling på telefon utan att ha kollat upp dom först. Varför gjorde jag det? Vad är meningen med det hela?

  Till er alla som läser detta: Jag röstar starkt på 50.000 SEK för ett vanligt hederligt AB, men mindre förmånligt skattemässigt i Sverige, men å andra sidan så behöver man inte punga ut med 62.000 SEK alternativ 45.000 SEK – om det inte är avvecklingsavgift på bankkortet. (6.200€) eller (4.500€) för ett bluff företag som Panlegis som bara är ute efter att suga av hederliga folks pengar och sedan så uppstår det problem med dessa SUF och vad händer då?

  Målet just nu är att få bort dom ur mitt liv för all framtid, naturligtvis så är jag hemsk ledsen över att det finns sådana människor som lever på andras illusioner om något bra.

 5. Elena Stratevska
  Elena Stratevska says:

  Hej, jag har precis blivit lurad av Panlegis för mycket pengar. Jag har anmält allt till polisen och banken och väntar för en reklamation blanket. Jag har skickat avregistrering blanket till Bolagsverket, och har försökt att avregistrera firman i England men det är någon autentication code som man måste ha och den coden de skickar till adressen i England. Jag tänker ringa de idag och förklara situationen så att jag får göra allt genom mail och bli av Panlegis på en sånt sätt. Också tänker inte ge up och ska ta detta till domstol om det behövs i fall Panlegis ger inte tillbaka mina Pengar. Någon som har nån rad för mig för hur ska gå vidare med detta. Vill inte att jag gör en dum mistag till. Ni får även mail-a mig på stratevskaelena@yahoo.se eller ringa eller sms-a på 0733443438.

 6. Fredrik
  Fredrik says:

  Ja blev dunderblåst på 12000kr skulle starta eget såg något om suf och ville beställa hem broschyr för att lära mig mer. Tanken va att kanske överväga att starta sufbolag efter ett år om det skulle kännas rätt. Blev uppringd och förklara att jag inte va intresserad i nuläget utan ville veta mer om deras tjänst och kanske starta med det längre fram i tiden. men de som va aktuellt i nuläget var enskild firma. Blev övertalad om att ja skulle förlora mycket pengar. Och genom dem skulle skulle ja betala mindre skatt. kunna ta ut bilar osv skattefritt Vilket visar sig vara olagligt. Ja gick på skiten å ville ha ett företag som skulle starta på en gång. för endast 6000 kr
  gick med på de då allt lät lätt och bra. Och ja trodde att jag var företagare. Tog en dag så ringde dem igen å sa att ifall ja startar ett till så kommer ja kunna få ta del av vinsterna i företaget smidigare och ja ville inte ha ett till för tyckte att det blev dyrt. Blev åter igen övertalad eftersom att det inte skulle gå starta det senare utan de va tvunget att göras samtidigt så ja skulle kunna använda mig av fördelarna i suf bolaget. Gick med på de tillslut med en känsla av att jag blev lurad för de va svårt att prata med dem utan att känna sig dum. å han ville ju bara mitt ”bästa”. Sa att nu är de inga fler avgifter? Detta är mer än ja räknat med. Och han bekräfta att jag kommer va tacksam över det. Fick en vänn att kolla på suf bolag och fick en liknande historia. Dem ringde upp mig igen å sa att jag varvat en vän och skulle få något bra för detta. Ja förvänta mig få något bra. Dem skicka mig vidare till en annan som skulle ge mig ett bra erbjudande för min värvning. Istället fick ja höra att ja skulle få möjligheten att få ett bankkort och PG för endast 8 eller 9000 kr då sa ja nej å ville avsluta de hela. Förklara att ja kände mig lurad och sa att jag kan starta de själv för någon hundra lapp. Vilket ja hade fel i. Ingen bank som vill starta företags konto åt ett suf bolag som inte varit aktiv i ca 2 år. Sa att jag ville att dem la ner företagen och skulle lämna mig ifred. De kunde dem göra för ett antal tusen. Efter en del diskussioner så skulle ja få det nedlagt gratis och även min kollega skulle få de nerlagt gratis. Fick hem papper man skulle fylla i. Å skicka till dem. Vi gjorde det han lyckades. Mitt påstår dem att de inte kommit fram och vill nu ha betalt. För sina tjänster igen. Ca 1.5 år efter. Står att jag hade ansvar för att papperna kom fram. Antar att dem gjort det då jag inte hittar någon information om att företagen finns kopplade till mig. Men icke enligt dem. Dem sa även att dem kunde hjälpa mig få banklån osv för att kunna köpa deras tjänster osv👎 De ville jag inte. Ja gav dem inte mitt kortnr och fick swisha istället till dem. så dem kunde inte dra pengar från mig. Nr ja swisha till gick till en tjej med aktiebolag i Karlskrona. Hennes företag hjälpte företagare att komma igång och med bokföring mm. Nu vill dem att jag ger dem mitt kortnr så ja kan betala fakturan dem påstår sig ha rätt till. Dem har varit på mig gansk länge ang den å ja vill inte betala. Ja ser hellre att dem skickar den till kronofogden så ja kan neka den där. Och ta de via tingsrätten. Antar att det är ända sättet att få närkontakt med dem som driver företaget. Men dem verkar bara vilja hota med det. För enligt dem har ja varit skyldig dem pengar i ganska många månader nu utan att dem skickat det vidare. Ja känner mig lurad och vill ha upprättelse.

  • Anonym
   Anonym says:

   Du skall omedelbart polisanmäla dem och bestrida fakturorna. Jag fick ny faktura idag och har bestridit både den och det sk företaget i England som jag inte har. Dessutom ville dem ha mitt kortnr, som jag fortfarande inte lämnar ut eftersom jag har spärrat det gamla. Om jag inte betalar så får de sk ”styrelsemedlemmarna” böter. I verkligheten finns det inga sk styrelsemedlemmar, kanske i deras fantasi som dem gärna kan ge sk dagsböter. Jag vill också ha det inspelade muntliga samtalet men det har jag inte fått och lär aldrig få.
   Betala inget, bestrid fakturorna, skriv inte på några papper, begär det inspelade muntliga samtalet lämna inte ut något kortnr och polisamäl dem.

 7. Josef Fazel
  Josef Fazel says:

  Jag tror att man måste gå gemensamt fram,Idag har jag polisanmält Pan Legis och anmält dem till Svensk Handels svarta lista-ARN-konsumentverket-skatteverket-bolagsverket-Scotland Yard-m fl myndigheter i England och Malta
  polisen i Stockholm-Consumer Europe m fl.
  Alla ska byta sina betal-kreditkort-ni behöver inte byta kod och det tar bara några dagar.
  Ta aldrig något per telefon-lämna aldrig ifrån er era koder, no matter what!Säg aldrig ja i telefon.
  Blir ni uppringda, så lägg ara på luren och blockera alla samtal från okända nummer.
  De hotar alltid .Samla ihop er och gör anmälningar mot Pan Legis här i sverige-på Malta-i England och till olika myndigheter.

  • Fredrika
   Fredrika says:

   Dom har bytt namn till ———>Global corporate services!!! Och dom hinner lura folk igen innan man listar ut att det i själva verket är Panlegis som ligger bakom !!! DOM HAR BYTT NAMN!

 8. Cleo
  Cleo says:

  Min sambo har råkat ut för detsamma men nu heter de Companies House, kontaktmejlen på de tjusiga orderconfirmations som anlänt i brevlådan är legaldep@panlegis.com !
  Vi har polisanmält och anmält hos banken men jag hyser inga större förhoppningar om att få de 10 000.- tillbaka.
  De hävdar att han fyllt i en enkät på nätet därför ringde de honom.

  • Maria Kullberg
   Maria Kullberg says:

   Andra som drabbats har fyllt i något som man tror är en beställning av skriven information, men eftersom telefonnr är en obligatorisk ruta kan de ringa upp. Andra verkar inte ens ha fyllt i ett sånt formulär och blir uppringda ändå. Ligg på och stå på er! Har ni inget avtal med dem har de ingen rätt till pengarna.

 9. Henrik
  Henrik says:

  Hej!
  Finns det nån annan tjänst för hjälp med ltd-bolag som ni kan rekommendera istället. LTD-bolag.se – har någon erfarenhet av dessa?

  • Maria Kullberg
   Maria Kullberg says:

   Jag kan varken rekommendera ltd eller någon som hjälper till med detta. Se till att den du anlitar har goda referenser och kan hjälpa dig med de problem som kan uppstå runt om.

 10. Anonym lurad
  Anonym lurad says:

  VARNING FÖR GLOBAL CORPORATE SERVICES!! Dum som man är så gick jag ju på detta med, betalat in 13 000:- och försökte med allt jag kunde få tillbaka dem. Hade inte skrivit på något men de hävdar ändå att man har ett ”kontrakt” med dem elektroniskt. Varit hos banken och nästa steg är nu att polisanmäla, snälla POLISANMÄL så vi som blivit lurade får en röst.

 11. Andrea
  Andrea says:

  Har precis råkat ut för detsamma. Läste det här inlägget försent tyvärr.
  De sa att de skulle skicka vidare ärendet till sin ekonomiavdelning så skulle de ordna allt.

  Jag tror ju inte det förstås.

  Har gjort polisanmälan.

  • Anonym
   Anonym says:

   Har skrivit detta tidigare och skriver det igen.
   Får mail 1 – 2 ggr/år om att dem vill ha pengar för mitt s k bolag och att jag skall godkänna betalningar + att dem vill ha underskrifter. Det jag gör nu är att bestrida fakturorna men svarar inte på mailen längre.

   Du skall omedelbart polisanmäla dem och bestrida fakturorna. Jag fick ny faktura idag och har bestridit både den och det sk företaget i England som jag inte har. Dessutom ville dem ha mitt kortnr, som jag fortfarande inte lämnar ut eftersom jag har spärrat det gamla. Om jag inte betalar så får de sk ”styrelsemedlemmarna” böter. I verkligheten finns det inga sk styrelsemedlemmar, kanske i deras fantasi som dem gärna kan ge sk dagsböter. Jag vill också ha det inspelade muntliga samtalet men det har jag inte fått och lär aldrig få.
   Betala inget, bestrid fakturorna, skriv inte på några papper, begär det inspelade muntliga samtalet lämna inte ut något kortnr och polisamäl dem.

   • Andrea
    Andrea says:

    Tack för ditt svar.
    Jag har polisanmält och gått vidare till ARN.
    Har ännu inte mottagit några papper. De säger att jag signerat elektroniskt genom att besvara 3 kontrollfrågor. Jag sa till de att jag inte fick någon info om att det var så man signerade eftersom de tidigare sagt att jag skulle få papper hemskickade för signering.
    Har även dragit ärendet till Skatteverket som blev mycket oroade över vad som sker…

 12. C
  C says:

  Men HJÄLP! Min sambo har precis ingått i avtal med detta företag och betalat dem nästan 20 000kr 😨
  Väldigt skicklig säljare som kan sälja sand i Sahara.. vad ska vi göra nu?!
  Har sån klump i magen nu när jag började googla detta företag och vill bara spy! Han har både gett kortpipigare samt ingått i avtalet muntligt eftersom det lät så himla bra. Är vi helt körda?

« Äldre Kommentarer

Kommentering är stängd.