Panlegis – varning!

Inlägget här är ursprungligen publicerat 6 mars 2015, men tråkigt nog fortfarande aktuellt. Att en verksamhet kan hålla på att lura folk år efter år är sorgligt, minst sagt.

År 2010 skrev jag ett varnande inlägg på nätet; ”Varning för Panlegis”. Anledning var att jag själv fått post från företaget, och att jag kort innan det fått en varning för dem. Det visade sig snart finnas fler drabbade. Häromdagen blev jag påmind om det här och kunde konstatera att inlägget har över 74 000 (sjuttiofyra tusen) visningar. Ett tecken på att många googlar på företagsnamnet.

2010 var det en bekant som hade varit i kontakt med Panlegis (vem minns jag inte längre). Hon hade ringt upp efter deras utskick då hon ville ställa några frågor. Hon ville inte köpa något utan bara få information, men ändå hade Panlegis snackat av henne ett kortnummer och dragit pengar från hennes konto som om de hade ett avtal.

Hur som helst så har jag denna veckan fått ett samtal från en förtvivlad människa som fått pengar dragna. I förra veckan ringde en annan vars kompanjon blivit drabbad och avlurad kortuppgifter. De hann dock spärra kortet så inga pengar drogs. Och för några månader sen, kring jul, tror jag, ringde en annan förtvivlad person som blivit av med 6-7 000 kr.

EDIT:
Kontakterna från drabbade personer har fortsatt under alla år 2015-2020. På senare tid har Panlegis bytt namn till Global Corporate Service och människor fortsätter bli lurade på samma vis. I mars 2016 hade ovan nämnda foruminlägg 83 000 visningar, ett år senare 87 400 visningar och i april 2018 89 875.

Varning för Panlegis!

Varningstriangel - varning för Panlegis/Global Corporate Services

Det Panlegis erbjuder är tjänster för att starta upp företag. Uppenbarligen har de tvivelaktiga försäljningsmetoder, även om deras tjänster i sig kanske är lagliga.

De har webbformulär där du kan lämna kontaktuppgifter för att få mer information. Du kanske vill beställa en broschyr, men tvingas lämna telefonnummer för att kunna skicka formuläret. Du får ingen broschyr, men väl ett telefonsamtal. Personen som ringer upp namnger sig och säger sig företräda Panlegis. Det finns även åtminstone ett annat företag som erbjuder samma tjänster där folk också råkar illa ut, så var vaksam om någon pratar om SUF-bolag, att kunna starta bolag utan startkapital och liknande tjänster.

Den korta varningen är ”dra öronen åt dig om de ringer”.

 • Spärra ditt konto om du övertalats att lämna ut kontonumret.
 • Skickar de papper till dig ska du inte skriva under.
 • Bestrid fakturor som du inte tycker är korrekta genom att skicka ett mejl t ex.
 • Skriv aldrig under med din namnteckning för att undvika risk för missbruk av din underskrift.

En del personer beskriver hur de själva trodde att detta skulle vara en bra lösning, men hur de sedan inte fått den utlovade hjälpen. Det har hänt att de säljer extratjänster, som att bilda ett bolag till, eller hjälp med ett bankkonto i England eller liknande.

De hotar ibland med ytterligare avgifter efter ett år eller två, i hopp om att du ska bli rädd och betala. Fundera på vad de har för juridiskt stöd för sitt krav. Oftast har de inget alls, då ni inte haft ett giltigt avtal från början. Då kommer de heller inte att kunna processa mot dig för att få in pengarna.

Vill du ha mer kött på benen får du gärna läsa hela ursprungliga tråden: Varning för Panlegis. Där finns mitt ursprungsinlägg, inlägg från andra drabbade och en uppdatering från mig kring de kontakter jag hade under 2015.

SUF-bolag

SUF är en förkortning för Svensk Utlandsregistrerad Filial. När jag var i kontakt med Bolagsverket säger de att den vanligaste missuppfattningen bland de som gått in i detta är att man har fått ett svenskt aktiebolag. Det har man inte. Man är ingen juridisk person i Sverige, bara i England. Läs på Bolagsverkets hemsida: En filial är inget aktiebolag.

Med tanke på den marknadsföring som Panlegis använt sig av (panlegis.se/suf-engelskt-ab) så är det inte konstigt att folk uppfattar fel:

Panlegis SUF - prisvärt AB - vilseledande info

Du har en filial i Sverige och får ett svenskt organisationsnummer, men avtal och därmed ev tvister måste lösas genom det engelska bolaget. Det kan bli besvärligt. Det är också så att en del företag och organisationer i Sverige kan dra sig för att göra affärer med en SUF av just den anledningen. Behöver du hjälp med din bokföring kan det även vara svårt att hitta någon som kan din bolagstyp.

För att ditt bolag ska bli registrerat i England behöver du ha undertecknat de engelska dokumenten. Utan det har du inget fullvärdigt bolag och hade inte kunnat öppna någon svensk filial. Momsregistreringen, som jag uppfattar det, görs i en separat process och där krävs inte din underskrift.

Anmäla?

Reklamationsnämnden

Jag hör ofta att Panlegis hänvisar till att man beställt en tjänst att starta företag och därför inte kan åberopa ångerrätten (som ju bara gäller konsumenter och inte näringsidkare). Det som hade varit intressant att få prövat är det faktum att många av er som har drabbats inte alls har kontaktat Panlegis för att ingå ett avtal. Många av er har fyllt i ett formulär på nätet för att få en broschyr hemskickad för att kunna läsa mer. Istället för att skicka broschyren ringer Panlegis upp och övertalar dig efter en stund att lämna ut kortnumret, under löfte att inga pengar ska dras förrän du bestämt dig slutligt. Många av er berättar att ni skulle få en bekräftelse skickad, t ex per e-post. Den kommer aldrig men pengarna dras samma dag. Det vore därför intressant att få prövat av ARN (Allmänna reklamationsnämnden) huruvida ångerrätten gäller eller inte i ett sådant läge. Man är ju de facto inte näringsidkare förrän man startat sitt bolag…

Så överväg en anmälan dit! Läs mer på http://hallåkonsument.se.

Polisanmälan

–> Har de dragit pengar för dig utan att du godkänt det ska du även göra en polisanmälan.

–> Har du betalat för en tjänst men inte fått den utförd ska du göra polisanmälan.

Passar på att vinka till alla på Panlegis/Global Corporate Service som brukar kika in här och läsa. 👋🏻

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)
106 Kommentarer
« Äldre KommentarerNyare Kommentarer »
 1. Cesar Westin
  Cesar Westin says:

  Hej, vad bra att ni kommentera om pangelis för att många blir inte lurad av de.

 2. Henrik Lagercrantz
  Henrik Lagercrantz says:

  Jag såg precis annonsen och tyckte det verkade intressant så jag skrev in mina uppgifter. De ringde direkt och ville också att jag skulle tacka ja på en gång och lämna ut kortuppgifter. såg denna varning samtidigt som jag pratade med dem så jag lämnade inte ut mina uppgifter. Har jag ingått något muntligt avtal nu eller kan jag häva detta? Tyckte det verkade för bra för att vara sant, AB utan insats…

  • Maria Kullberg
   Maria Kullberg says:

   Hade du lämnat kortuppgifter så hade jag sagt att du spärra kortet med en gång! De kommer säkert att försöka säga att du har beställt något men då får du ju hävda att du inte har det och så låta bli att betala om de skulle skicka räkning.

 3. Gert Persson
  Gert Persson says:

  Verkar som om det är helt lagligt ty ingen stoppar det.
  Alltså tillåtet att luras?
  Själv lurad.

  • Gert Persson
   Gert Persson says:

   Jag googlade på killen som presenterade sig som Sebastian Scherman från Panlegis. Och av en ren händelse finns det nedanför en länk till denna tråd on Panlegis. Sammanträffande eller?

   • Gert Persson
    Gert Persson says:

    Tydligen Googles sökmotor som bestämmer.’
    Panlegis jobbar seriöst med SUF. Vilket är väldigt vanligt förekommande företagsetablering i Europa då EU i sitt regelverk promotar fri företagsamhet och rörlighet mellan länderna.
    Bolagsverket registrerar fler och fler. Regelverket är ej helt utrett men tills vidare är det helt ok.

 4. Malin
  Malin says:

  MIn 73 åriga pappa har de i dagarna lurat på 16000kr då det påstått att de ska avregistrera ett företag de aldrig avregistrerar. Detta efter att pappa först blivit lurad av några i England och köpa två bolag, dessa ville han nu avregistrera och har inte lyckats med det i Sverige.

 5. Alexander Björk
  Alexander Björk says:

  Hej, blev lurad av panlegis för ett år sen då de lurade mig att starta ett SUF och tvingade mig att ge dem mina kortuppgifter, de drog ca 3000 kr bara så där. Jag polisanmälde och bytte kort direkt. Nu för en vecka sen skickade de faktura och för 2 dagar sen skickade de en påminnelse på den. Idag skickade de hot om åtal samt böter om jag inte betalar. Jag är livrädd! Vad ska jag göra?

 6. Matte
  Matte says:

  Hej, vart lurad av Panlegis nu i Fredags den 6/10-17 dom drog 4.500 kr även fast vi inte hade haft kontakt sen i början av Sommaren. Om man bara fick tag på någon av dom där skithuvuden som jobbar där. Dom är välkomna hem till mig om dom vill lämna böter till mig också. Hoppas att någon får stop på dett där ””företaget””

 7. Per
  Per says:

  Förstår att Panlegis skall man inte göra affärer med men känner någon till en seriös kontakt för bildning av SUF ?

 8. ingalenna lagergren
  ingalenna lagergren says:

  Hej. Jag tecknade ett avtal med nämnda bolag 2014 de tog ut 2 avgifter ett för registrering ett för årsavatal för att sköta pappaersarbete i england.. Sedan var det upp till mig att fortsätta mitt samarbete år 2 och att jag skull e rhålla kontakt efter 9 månader dvs 3 månader innan jag skulle förnya avtalet inför period 2.
  Detta hände inte men tände inte Jag fick informationen att om jag inte förnyade avtalet skulle ingenting hända.
  Samarbetet skulle upphöra det visade sig inte stämma när det förlöpt ett år ungefär..
  1/ fick jag hotfulla samtal från för mig okända nummer om jag inte betalade omgående skulle mitt företag i england upphöra omgående
  2/ Fick samtal från an men med norsk dialekt han sade sig köpt upp min skuld till ovan bolag för period 2 ( vilket jag inte tacknat avtal för)
  3/ samma sommar och höst fick jag brev och samtal från ett norskt advokat bolag som fått i uppgift att driva in pengarna.

  i båda ovan fallen bemötte jag dem med tystnad
  Förra året fick jag brev från ovan bolag att jag skulle bli ekonomiskt ansvarig för företagets juridiska kostnader att hålla liv i bolaget i england. Jag trodde det var vilande
  Till sist i höstas har jag fått mail från ett inkassobolag om att de vill ha betalt för period 2.
  tilläaggas bör att mina bolag inte längre exixtrerar.

 9. Malin Skoog
  Malin Skoog says:

  Jag har nu åkt på detta!! Mår inte alls bra och de vill att jag ska se det som en investering i mig själv, men vill bara sjunka genom jorden och inte leva längre.
  Vad ska jag göra? Fakturan på 700 euro är betald men allt blev så fel direkt! Är egentligen en smart tjej men detta är bara för jobbigt att jag gick med på detta. Det måste gå att avregistrera allt och kanske få tillbaka en summa! Någon vänlig själ som kan hjälpa en ung tjej som inte vill något annat än att leva med gott samvete

 10. Steinar Nilsson
  Steinar Nilsson says:

  Hej,

  Förstår inte denna aggression mot Panlegis de har inte gjort något fel ! Upplägget är helt sanktionerat av EU
  och själv har jag enbart goda erfarenheter av deras information och agerande
  Vi i vårt företag agerar globalt så därför är detta upplägg ett bra sätt att nå kunder utanför EU med att ha ett
  LTD bolag registrerat i England !
  Allt kan väl inte deras fel utan alla måste väl ta sitt ansvar ! Detta sätt att registrera bolag är inte olagligt utan
  helt sanktionerat av EU ! De har registrerat tusentals bolag som är nöjda med deras service.
  Så varför denna bitterhet !
  Hälsningar // Steinar Nilsson

 11. anonym
  anonym says:

  Hej idag har jag kontaktat polisen om dessa skojare, som lovade mig att avsluta dessa bolag förra året. Då jag ringde dan efter och sa att jag inte ville ha med dem att göra. Men blev detta gjort nix. Så nu har jag även skickat mail till uppdrag granskning. Hoppas de verkligen kolla upp detta bolag som verka lura flera.

  • Niklas
   Niklas says:

   Uppdrag Granskning: buss på Panlegis och Scherman och Rohdin. Hur kan de sova gott om natten? Fast de drogar sig väl där nere på Malta.

   • Jennie
    Jennie says:

    Det undrar jag med pratade med Niclas igår o frågade detsamma fick inget bra svar. Men dem sover säkert gott de har inga känslor för andra människor de stjäl från. De är yrkeskriminella

  • Anonym
   Anonym says:

   Polisanmälan det gjorde jag för ett år sedan Nu kommer det meddelande via sms och fakturor via mailen. Nu hotar dem med att betalar du inte så kommer inkasso att höra av sig. Jag har inte skrivit under några engelska dokument så jag har inte något bolag i England och har inte något fullvärdigt bolag så jag kan inte öppna någon svensk filial. Jag lämnade tyvärr ut kortnr så dem hann dra pengar 2 ggr och jag har bett att få tillbaka pengarna men det har jag inte fått. Spärrade kortet efter samtalet men det var för sent. Nu har jag bestridit fakturan och bett dem att upphöra med det sk företaget och vill ha en kopia på den muntliga inspelningen samt att jag skall kontakta en jurist. Hur skall man göra för att bli av med detta blufföretag?

 12. Dan
  Dan says:

  Skitbolaget försökte med mig tidigare. De tvärmissade. Jag drog till en fråga om att jag ej får F-skattsedel i Sverige, men kunde de hjälpa mig kringå detta? Självklart ser vi till att du får F-skatt genom oss ändå, svarade de. Tjena, eller hur. Ska de skriva om lagarna, muta skatteverket? DET är tekniskt omöjligt. Där fattade jag att de dribblade. VIKTIGT! Ingen har skrivit i tråden ang Malta, lagar för bolag, avtalsbeslut. Malta har en telefonsäljarlag som är tydlig och de strikt följer. Kunden måste då de ingår avtal få uppläst avtalet samt kunden tydligt svara JA. Detta spelas in och det går att häva köpet genom Maltas köplag om inget avtal spelats in.
  De hade stora visioner för mig, självklart svenskt F-skatt klart, bara ge dem kortnummret så de kan starta arbetet med mina kunduppgifter. Inget dras förrän jag beslutar mig för köp. De skulle bara koppla mig vidare för avtalsinspelningen. Den personen läste avtalet, avslutade luddigt att jag blir kund, ska bilda bolag med dem typ. Stämmer det, kom frågan, inte godkänner du? De vill jag ska svara JA,. Mitt svar blev, -OM ni har inskrivet att F-skattsedel Sverige är Ert löfte så ska jag nog ha ett…eller fler. Vad sur hon vart. Nu ska du svara mig ang avtalet. Det andra är säljarens bord. Hon började om, och samma svar. Tredje gången flippade hon. Jag ber Nicklas ringa upp dig, vår VD. -Ok, se till han har F-skatt och avtal klart. Ingen ringde…tråkigt när jag började få roligt.

  VIKTIGT! Igen en notis att ALDRIG lämna ut kortnummer till nån per telefon. Paypal alt egna bankbetalningar ger dig säkra VISA secure betalningar. De får inte dina kortuppgifter, bara den betalning du godkänt samt ångerrätt / betalningsklagomål får du automatiskt, något spom underlättar vid tvist. Du behöver bara prata med din bank/ -kortbetalningsföretaget.

  TIPS! Ang kortbetalningar. Om nån tar ditt kort kan de handla online, CCV koden är kontrolluppgiften som är ”sesam open up” Rekommenderar att Ni lär Er den och därefter använder spritpenna för att stryka över den. Säkert.

 13. Oskar P
  Oskar P says:

  Jag hade kontakt med dem igår: 180807 de uppgav sig heta Sebastian Scherman och jJane Rohdin. Tala om manipulation och aggressiv marknadsföring. Med fräckhet tror de sig komma långt. Som sagts ovan: tjänsten de erbjuder må vara legal men metoderna är förkastliga för att inte säga föraktliga. Lite psykologiska trixks har de väl snappat upp någonstans. Tycker de att de är duktiga, tro? De kan ju inte enbart vara naiva även om de intalar sig själva

« Äldre KommentarerNyare Kommentarer »

Kommentering är stängd.