Verksamhetsutveckling: Högt ställda, eller mål i underkant?

Vilken ”måltyp” triggar dig?

Mål är en nödvändighet om du ska komma någon vart med din verksamhetsutveckling. Har du inget att sträva efter blir det ett planlöst flanerande och du riskerar att fastna i arbetsuppgifter som kunderna kanske frågar efter men som du egentligen inte vill ha. Så jobba med dina mål!

Man skulle kunna dela in oss människor i två olika grupper när det gäller att sätta upp och sträva efter mål.

Fundera över vilket som stämmer in på dig!

Högt ställda mål

Den ena gruppen triggas av mål som är riktigt högt ställda ”jag ska vinna EM” eller ”jag ska bygga en koncern med 500 anställda”. Sen gör det inget för den här personen om målen inte nås, men för att kunna känna motivation behöver målet vara riktigt attraktivt och rejält tilltaget. Det ska vara en ordentlig utmaning att ge sig i kast med.

Realistiska mål, eller rentav i underkant

Den andra gruppen triggas mer av mål som känns helt realistiska ”jag ska vinna denna tävlinge” eller ”jag ska bygga ett företag med 2 anställda”. Ja, kanske t o m lite i underkant mot vad de egentligen kan prestera. Det känns tryggt och du vet att du rimligen kan nå målet. Sen vill du hellre kunna överträffa målet när du närmar dig slutet. Känslan att överraska både dig själv och andra är obetalbar.

Så vem är du?

Verksamhetsutveckling: målBåda typerna är specifika mål där du sätter upp en siffra för vad du ska uppnå. Den stora skillnaden ligger i hur hög eller låg siffra du sätter.

Nu när du har kommit underfund med vilken typ av mål du triggas av kan du lättare formulera dina mål på ett sätt att de verkligen driver dig framåt i din verksamhetsutveckling. Och ta med din ”måltyp” i beräkningen när du bedömer hur väl du har lyckats med att nå ditt mål.

Dela gärna med dig av dina tankar kring det här med måltyper. Kan du känna igen dig?

 

Läs också:

Verksamhetsutveckling: Dröm och sikta på dina mål!

Verksamhetsutveckling: Att välja ett mål

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Verksamhetsutveckling: Högt ställda, eller mål i underkant? […]

Kommentering är stängd.