Metodbanken frågar KullbergUtveckling om installation av wordpress

Installation av wordpress vs wordpress.com?

Jag fick en fråga som bland annat gäller om man ska ha sin blogg på wordpress.com eller om man ska ha en egen installation av wordpress istället.

Fråga:

Marie Westling driver wordpress-bloggen MetodbankenHej Maria!
Jag tror mig ha förstått att du kan det här med Word Press!?

Undrar om du kan svara på en fråga. Jag har en gratis Word Press-blogg. Har försökt undersöka om man kan ha reklam på den sidan, det verkar inte så… Stämmer det?

Hur gör man för att ha reklam på sidan? Ska man uppgradera till betalversionen eller måste man ha en fristående blogg (och bara använda word press som programvara – och hur gör man då???)

Har googlat och googlat men inte blivit något klokare…
mvh/Marie

Svar: Egen installation av wordpress är att föredra

Hej Marie och tack för din fråga!

Jag föredrar absolut att arbeta med egen installation av wordpress på eget webbhotell. Då har du som mest frihet att göra de förändringar du vill. wordpress.com har ett system där du måste betala för olika tjänster du vill lägga till, så börjar du ha krav på vad du vill ha springer notan iväg. Om du t ex använder one.com som webbhotell är din enda kostnad deras årliga avgift på ca 300 kr (lite mer första året eftersom de lägger på en registreringsavgift då). Kommer du att ha flera olika domäner blir det billigare med annat webbhotell som tillåter dig att ha fler domäner på samma konto.

Om du vill göra en installation av wordpress på egen hand hämtar du programvaran från http://wp-support.se/ och laddar upp den på ditt webbhotell. Sen går du till din webbplats (låt säga metodbanken.se) och går igenom en installationsprocess direkt i webbläsaren. Det enda du behöver ha till hands är uppgifterna som du får i ett mail från ditt valda webbhotell. När det är klart ska du göra en export från din blogg på wordpress.com och sen en import på din nya sida. Då får du in alla inlägg du skrivit på den nya.

Sen kan du installera vilket tema du vill och det finns tusentals att välja mellan kostnadsfritt, och det finns miljoner av olika tillägg man kan använda för att anpassa sin sida så som man vill ha den. Bl a finns det olika varianter för annonser.

Exakt hur man lägger in annonserna beror på vad du använder för tema. Det jag har för http://gottarbetsliv.se/ t ex har förberett så att man kan lägga in det mellan sidhuvud och meny t ex. Där behövs inget tillägg.

Vänliga hälsningar,
Maria Kullberg

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)