KullbergUtveckling i Sydsvenskan: kvotering i styrelser

Mötesplats Göran: Women as leaders – taking action

Onsdagen den 24 oktober deltog KullbergUtveckling i Mötesplats Göran, en årlig dag arrangerad av Nätverket Göran, i år med temat kvinnor som ledare. I vanlig ordning delades Göranpriset ut till en kvinna som åstadkommit skillnad genom sitt arbete samtidigt som hon strävat efter en balans i tillvaron. Läs mitt inlägg om årets pris på gottarbetsliv.se: Skillnad på män och kvinnor: 52 800 kr

Kvotering i styrelser?

Sydsvenskan var på plats och passade på att fånga upp frågan om kvotering som ett sätt att få bättre könsfördelning i landets bolagsstyrelser. Vad en av talarna på Mötesplats Göran tyckte kan du läsa om här: Kvotering inget för Dent. Vad jag och flera andra svarade kan du läsa i tidningsbilden nedan. Som jag sa till journalisten – jag tycker att det är en svår fråga.

Det handlar om två saker i mina ögon – dels det som Fiona Dent säger i artikeln ovan, att kvinnor ska bli bättre på att se sin kompetens och på att ta för sig. Även styrelseproffset Charlotta Falvin (Barista, Teknopol, Axis, Doro m fl) menar att det till stor del handlar om en inställning hos den enskilda individen. Förväntar jag mig att ett glastak ska stoppa mig så kommer jag också att bli stoppad så jag inte kommer dit jag vill i min karriär. (Från panel kring kvinnor i styrelser, Nätverket Göran 2012-10-04.)

Men det räcker inte som lösning, tänker jag. Det handlar också om att rådande styrelsestrukturer behöver tänka nytt och söka sig utanför sina egna nätverk. Så länge män i en specifik styrelse söker efter likasinnade från sina egna nätverk så lär det fortsätta att vara män i just den styrelsen. Som någon sa under Mötesplats Göran ”och så pratar de dessutom exakt samma dialekt”. Så frågan om styrelsernas befolkning är inte bara en fråga om män och kvinnor, utan en fråga om mångfald och korsbefruktning i stort.

Det finns studier som visar att bolag med blandade styrelser gör bättre ekonomiska resultat – finns det starkare skäl till att se till att få en blandning?

Sydsvenskan om kvotering i styrelser 20121027

Sydsvenskan Näringsliv om kvotering i styrelser 20121027

KullbergUtveckling i Sydsvenskan Näringsliv 20121027

Maria Kullberg, KullbergUtveckling och Emma Höij, ny bekantskap från Nätverket Göran.

 

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)