Automatisk uppdatering av WordPress

Vad då ”Din webbplats har uppdaterats till WordPress 4.01”?

Har du fått mail från WordPress om uppdatering och undrar vad det är? Med ämnesraden ”Din webbplats har uppdaterats…” och avsändare wordpress@dindomän.se? Har du kanske t o m fått två mail?

Det är helt i sin ordning.

Resurser för WordPressAutomatiska uppdateringar

För några versioner sedan infördes automatisk uppdatering av WordPress. Syftet med detta är att täppa till så många säkerhetshål som möjligt på så många webbplatser som möjligt. Grundprincipen är att alla uppdateringar av grundprogramvaran (inte tillägg och teman) görs automatiskt åt dig.

Versionen har betydelse

Dock finns det ett undantag; uppdatering till de versioner som slutar på .0 behöver du göra manuellt. Det är för att de oftast har lite större förändringar med sig, vilket gör det bra att ha kontroll över webbplatsen när detta görs.

Den senaste versionen heter 4.01. Har du uppdaterat till 4.0 (manuellt) så kommer din sajt att uppdateras automatiskt till 4.01. Har du en äldre version kommer WordPress att uppdateras så långt det går, t ex till 3.8.5 eller 3.9.3 just nu.

Mail från WordPress

När WP uppdateras automatiskt får du ett mail om det som berättar att det gjorts. Har du en sajt som inte har senaste versionen av WP kommer du även att få ett mail som berättar att du bör uppdatera till den senaste.

Låt inte bli att uppdatera!

Det innebär alltid en säkerhetsrisk att låta ouppdaterad programvara ligga tillgänglig ute på webben. Även om din verksamhet inte är någon intressant i sig att hacka sig in på, så finns det alltid personer som försöker ta sig in på så många sajter som möjligt. Bara för att det går. Så uppdatera regelbundet.

Ta backup på både dina filer och din databas. Kör sen igenom dina uppdateringar. Har du många liggande tar du dem lite i taget och ser efter så att sajten fortfarande fungerar som den ska. Händer något har du din backup att lägga in igen.

Surströmming - en säkerhetsrisk - Aftonbladet 2006Har det gått för lång tid sedan sist ligger mycket på hög, och jag vet att det kan kännas övermäktigt. Kom då ihåg att jag finns och kan hjälpa till med uppdatering av WordPress. Antingen regelbundet under årets lopp (rekommenderas), eller genom engångsinsatser då och då.

Med det vill jag hälsa dig en trevlig helg!
/Maria

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)