Ida Asp

Näringsliv och arbetsliv: dagens trippel!

Idag hade jag velat ha möjligheten att befinna mig på tre platser samtidigt! Det var samtidigt inbokat tre olika aktiviteter som jag mer än gärna hade varit på allihopa; Arbetslivets Dag, konferensen Öppna upp som Tillväxtverket ordnade, samt ett mingel för företagsfrämjande aktörer i Kävlinge kommun. Det handlar om näringsliv och arbetsliv – två intilliggande områden som båda intresserar mig!

Företagande på lika villkor

Efter många våndor beslutade jag mig för att åka till konferensen Öppna upp i Stockholm. Det som lockade var att det alltid är intressant program på de konferenserna, men också att det var sista chansen att träffa mina kollegor från projektet Ambassadörer för kvinnors företagande. Konferensen handlade om hur vi kan arbeta för företagande på lika villkor, för hur gärna vi än vill tro att vi lever i ett jämställt land så har vi lång väg att gå.

90 % av Tillväxtverkets företagsstöd går till män, kunde TVVs GD Gunilla Nordlöf berätta igår. Behövs det fler argument till att vi fortfarande behöver diskutera skillnaden mellan mäns och kvinnors villkor för företagande? (Och det handlar inte om kvinnligt företagande, utan om kvinnors företagande. Vi pratar inte om olika egenskaper hos den som driver företag beroende på kön, d v s manligt och kvinnligt, utan vi pratar om villkoren för män och kvinnor. I det här fallet blir ordvalet lite extra viktigt då det hjälper oss att hålla fokus på vad det är som ska diskuteras!)

Ida Asp

Jag lyssnade också på ett intressant seminarium om företagsfrämjande miljöer, såsom inkubatorer. Ida Asplund på bilden ovan pratade om hur hon på en halvtid hade i uppdrag att stötta 140 företagare i deras utveckling. En utmaning, kan man lugnt säga.

Det finns väldigt mycket att säga om ämnet, men det blir inte nu. Läs gärna hashtagen #kvinnftg på Twitter:


Arbetslivets Dag 2015

Jag är samtidigt arrangör för konferensdagen Arbetslivets Dag, som går av stapeln för tredje året i rad idag i Malmö. Det är ett samarbete mellan Nätverk Arbetslivet, där jag är ordförande, och Malmö Högskola. Temat för i år var Ledarskap i en accelererande värld.

Här kan du se twitterflödet för dagen: hashtag #arbetsliv på Twitter.

Näringslivsmingel med företagsfrämjande aktörer

Samtidigt var jag också engagerad i ett tredje sammanhang, men det överlät jag med varm hand till mina kollegor i planeringsgruppen för Höjdarna, Carol Sjögren och Ingela Agrell. Det var ett på-väg-hem-mingel som näringslivsenheten ordnade för att ge företagare möjlighet att träffa olika aktörer som kan finnas till stöd i företagandet.


Jag är med i bloggutmaningen #blogg100 och detta är inlägg #12/100.

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)