Maria Kullberg på Arbetslivets Dag 2014

Sju tips inför en föreläsning

Tips när du ska hålla en föreläsning

Jag fick nyligen frågan från en som ville ha tips inför en föreläsning. Jag skrev ihop några rader till svar och tänkte att jag ville dela dem även med er. De tar upp några saker som jag själv brukar försöka tänka på när jag ska hålla ett föredrag.

Nervositet

Även om man är van föreläsare är det alltid en viss anspänning innan man sätter igång, och den gäller att hantera på ett bra sätt. En del av oss är väldigt nervösa av sig och har rampfeber. Då kanske det kan hjälpa att vara medveten om att många stora artister som har väldigt stor scenvana fortfarande har rampfeber innan man ska upp på scenen. Det sköna är att den brukar släppa när man väl kommit igång.

Maria Kullberg på Arbetslivets Dag 2014 - Tips inför en föreläsningNervositeten är inte bara av ondo, även om det är en rätt jobbig känsla. Den signalerar ju till dig att det är en situation du ska ta på allvar. ”Nu är det dags att skärpa sig, nu är det viktiga saker på gång.” Däremot så kan den ställa till det så att rösten inte bär och du inte får ut det som egentligen ligger i din potential.

Jag har själv haft stor hjälp av en sångpedagog (jag sjunger) för att lära mig hantera rösten trots nervositeten. Det jag lärde mig där tar jag med mig i föreläsningssituationen, och det hjälper oerhört mycket! Se till exempel punkten 5 nedan.

Mina tips inför en föreläsning

 1. Var trygg med din start.
  Underskatta aldrig värdet av det lugn du får genom att ha alla praktiska detaljer på plats. Var i lokalen i god tid och se till att du har allt du behöver. Träna in din inledning och visualisera hur föreläsningen ska börja. Är du trygg i starten är mer än hälften vunnet. Sen går det av bara farten när du pratar om ett ämne du kan och tycker om.
 2. Bestäm dig för vad du vill utstråla.
  Ta på dig den energin innan du börjar prata.

  “I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” ― Maya Angelou

 3. Power Stance!
  Du kan rent fysiskt gå undan och ta en minut (på toaletten eller liknande :)) för att fokusera. Om man intar en ”power stance” (alltså en stark kroppshållning/-position som ger kraft) och håller den i en minut sägs det påverka prestationen positivt. Testa med en gång så får du se! (Detta funkar även inför andra viktiga tillfällen, som kundbesök, anställningsintervjuer och testsituationer av olika slag.)
 4. Grunda dig i golvet
  Känn efter att du står stadigt med båda fötterna i golvet innan du börjar prata. Håll ryggen rak, axlarna nere och huvudet högt. En bra avslappnad kroppshållning helt enkelt.
 5. Andas långt ner i magen.
  Går andningen upp mot bröstkorgen får du sämre luft till rösten. Du blir andfådd och rösten darrig, vilket ger ett nervöst intryck trots att du kanske inte är nervös. Känner du att du hamnar där är det bara att ge sig en halv minuts andningspaus. Kanske kasta ut en retorisk fråga till publiken under tiden.
 6. Se åhörarna.
  Det betyder mycket för dem som lyssnar att du bekräftar leenden och ögonkontakt. Och så klart bemöter frågor och kommentarer. Tycker du att detta med ögonkontakt är svårt kan du låtsas att du tittar på någon långt bak i lokalen. Föreställ dig en trevlig person som du gärna pratar och berättar för. Rikta ditt budskap mot den personen.
 7. Behåll rodret.
  Kommer någon åhörare på sidospår (associerar iväg på sitt eget håll, hakar upp sig på en detalj eller vill lyfta egen käpphäst t ex) styr du tillbaka vänligt men bestämt. Fundera ut fraser som du kan ta till i sådana lägen!. ”Det där är en intressant fråga, det får vi ta vid en annan föreläsning.” Med några sådana förberedda slipper du bli ställd och kommer snabbare tillbaka till rodret och publiken känner sig trygg med att det är du som styr.

Vilka är dina egna bästa tips och knep när du ska hålla föreläsning?

Följ mig

Maria Kullberg

Verksamhetsutvecklare at KullbergUtveckling AB
Projektledare för företags framgång! Målfokus och marknadsföring (hemsida och sociala medier) är kraftfulla verktyg i utvecklingen. Driver projekt, håller kurser och föredrag, samt hjälper enskilda företagare.
Följ mig

Latest posts by Maria Kullberg (see all)