Maria Kullberg på Arbetslivets Dag 2014

Sju tips inför en föreläsning

Tips när du ska hålla en föreläsning

Jag fick nyligen frågan från en som ville ha tips inför en föreläsning. Jag skrev ihop några rader till svar och tänkte att jag ville dela dem även med er. De tar upp några saker som jag själv brukar försöka tänka på när jag ska hålla ett föredrag.

Nervositet

Maria Kullberg på Arbetslivets Dag 2014 - Tips inför en föreläsningÄven om man är van föreläsare är det alltid en viss anspänning innan man sätter igång, och den gäller att hantera på ett bra sätt. En del av oss är väldigt nervösa av sig och har rampfeber. Då kanske det kan hjälpa att vara medveten om att många stora artister som har väldigt stor scenvana fortfarande har rampfeber innan man ska upp på scenen. Det sköna är att den brukar släppa när man väl kommit igång.

Nervositeten är inte bara av ondo, även om det är en rätt jobbig känsla. Den signalerar ju faktiskt till dig att det är en situation du ska ta på allvar. ”Nu är det dags att skärpa sig, nu är det viktiga saker på gång.” Jag själv har haft stor hjälp av att gå hos en sångpedagog för att lära mig hantera rösten trots nervositeten. Det jag lärde mig där tar jag med mig i föreläsningssituationen, och det hjälper oerhört mycket!

Mina tips inför en föreläsning

  1. Var trygg med din start.
    Då är hälften vunnet! Träna in din inledning och visualisera hur föreläsningen kommer att börja. Underskatta inte värdet av att ha alla praktiska detaljer på plats i tid.
  2. Bestäm dig för vad du vill utstråla.
    Ta på dig den energin innan du börjar prata.
  3. Power Stance!
    Du kan rent fysiskt gå undan och ta en minut (på toaletten eller liknande :)) för att fokusera. Om man intar en ”power stance” (alltså en stark kroppshållning/-position som ger kraft) och håller den i en minut påverkas prestationen positivt. Testa med en gång så får du se! (Detta funkar även inför andra viktiga tillfällen, som kundbesök, anställningsintervjuer och testsituationer av olika slag.)
  4. Grunda dig i golvet
    innan du börjar prata. Håll ryggen rak, axlarna nere och huvudet högt. En bra avslappnad kroppshållning helt enkelt.
  5. Andas långt ner i magen.
    Går andningen upp mot bröstkorgen får du sämre luft till rösten. Du blir andfådd och rösten darrig, vilket ger ett nervöst intryck trots att du kanske inte är nervös. Känner du att du hamnar där är det bara att ge sig en halv minuts andningspaus. Kanske kasta ut en retorisk fråga till publiken under tiden.
  6. Se åhörarna.
    Det betyder mycket för dem som lyssnar att du bekräftar leenden och ögonkontakt. Och så klart frågor och kommentarer. Tycker du att detta är svårt kan du låtsas att du har ögonkontakt med någon långt bak. En trevlig person som du gärna pratar och berättar för. Rikta ditt budskap mot den personen.
  7. Behåll rodret.
    Kommer någon på sidospår styr du tillbaka vänligt men bestämt.

“I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”
― Maya Angelou

Har du några egna tips och knep när du ska hålla föreläsning? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)