Falck-Hillarps fluorescensmetod

Hemsida med anledning av mytens kraft – Falck-Hillarp

Mytens kraft och Falck-Hillarps fluorescensmetod

Jag har tagit fram en hemsida – falck-hillarp.se – (WordPress så klart) åt en person som för 50 år sedan blev utsatt för en mytbildning när det gäller hans forskningsarbete. Han arbetade under en längre tid med att få fram en metod för att påvisa olika substanser i celler, med hjälp av genomlysning (fluorescens). Detta är en metod som legat till grund för en väldigt stor del av den moderna medicinforskningen när det gäller ämnen som dopamin, noradrenalin, adrenalin och serotonin.

Ett par år efter metodens framtagande påstod en av personerna i hans närhet (sedermera Nobelpristagare) både i tal och skrift att metoden uppstod under en eftermiddag. Denna myt har sedan levt kvar. Bengt Falck själv har tänkt att hans publikationer skulle tala sitt tydliga språk, men icke.

Myten har varit starkare än sanningen.

Läs gärna mer på falck-hillarp.se!

Falck-Hillarps fluorescensmetod

falck-hillarp.se

Symposium

I år hålls ett symposium i Lund för att fira 50-årsjubileet av metoden – ”Från nerv till piller”, och då vill Bengt Falck att deltagande forskare ska kunna ta del av hans sida av saken.

Därav framtagandet av en hemsida just precis nu.

Tråkigt spel

Under arbetets gång har jag inte kunnat låta bli att förfasas och fascineras av spelet där en person kan tillåta sig att förringa någon annans arbete…

Ganska otrevligt, och tyvärr inte helt ovanligt inom forskningen…

Så här tänkte vi – fem sökmotortips

När vi skapade hemsidan försökte vi tänka på att göra det lätt för besökare och sökmotorer att hitta den. Eftersom Falck-Hillarp är ett välkänt begrepp i sammanhanget valde vi att fokusera sökmotoroptimeringen kring det begreppet. Det var också viktigt att den gick att hitta både för svenska och engelska (be)sökare, så hemsidan innehåller både en svensk och en engelsk del.

1. Valet av domännamn är viktigt; kunden valde falck-hillarp.se

2. Sidans titel är viktig; ’Falck-Hillarp’ återfinns där, vilket även metodens namn gör

3. Rubrikerna i texten har betydelse; varför vi har sett till att Falck-Hillarp finns där

4. Unikt innehåll. Texten är skriven av Bengt Falck. Vi delade upp den för att göra den lättläst, med en lagom textmängd på varje sida för att få sökmotorerna att se det som ett värdefullt och intressant innehåll. Skriver du för korta texter kan din sida bli ignorerad. Likaså om du upprepar samma innehåll på flera ställen.

5. Vi ville ha ut sidan snabbt i sökmotorerna, och skapade en sajtkarta och laddade upp den hos google för att påskynda processen

Vi har självklart gjort mer, men fler sökmotortips får komma i ett annat inlägg här i bloggen framöver. Det finns säkerligen också mer att göra, men det vi gjort har fått in hemsidan bland sökträffarna på det önskade ordet och det var ju det vi ville.

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)