Tre sökmotorverktyg för dig som har en hemsida
3 sökmotorverktyg för dig som är webmaster
Hjälp sökmotorerna att hitta din hemsida med hjälp av deras egna verktyg för dig som är webmaster, d v s administrerar en hemsida. Dessa sökmotorverktyg är en bra hjälp för att låta sin nya hemsidas olika undersidor bli hittade snabbare. Och om du gör större förändringar på en befintlig sida kan det också vara värt att upplysa Google om detta. Google är den absolut vanligaste sökmotorn som folk använder. Bing kämpar på för att komma upp i volym, bland annat genom ett samarbete med facebook där de är sökleverantör och även leverantör av översättningstjänster sen en tid tillbaka.
1. Google Webmasters
Du loggar in med hjälp av ditt Googlekonto (t ex gmail-adress, eller din inloggning på Google+). Väl inne har du en knapp för att lägga till en webbplats. Det kan du göra för varje hemsida som du administrerar. Du ser bland annat statistik för sökträffar och inlänkar, d v s länkar från andra hemsidor till din. Google meddelar också ifall de finner något fel vid genomsökning av din sida.
http://www.google.com/webmasters
2. Bing Webmaster
På Bing loggar du in med ditt Windows LiveID (oftast din hotmail-adress). Har du inget LiveID skapar du ett snabbt. Här kan du också lägga till alla dina webbplatser för att få information om dem.
3. Sajtkarta
På båda dessa ställen kan du ladda upp en sajtkarta över din hemsidas alla sidor så att de indexeras snabbare. För att skapa en sajtkarta kan du gå till nedanstående sida och göra det på ungefär en minut. Sen sparar du ner filen med ändelsen .xml till din dator, och laddar sedan upp den till ditt webbhotell. Då får den en webbadress som du skriver in på Bing respektive Google sedan.
Det finns fler sätt att generera en sajtkarta, men detta är ett av de enklare. Att jobba med en sajtkarta på det här viset kräver att du har möjlighet att föra över filer till ditt webhotell, exempelvis via ett ftp-program eller en webbaserad ftp-tjänst. Kika runt i kontrollpanelen på ditt webbhotell så kanske de tillhandahåller det där.
Så med dessa tips har du nu några sökmotorverktyg för att jobba vidare med din hemsidas synlighet ute på nätet. Det här är en bra början! Lycka till med ditt arbete!
Tipsa gärna om dina favoriter för att jobba med sökmotorerna!
- Innovation och företagande för ett hållbart Skåne - 13 januari 2021
- Panlegis – varning! - 6 mars 2020
- Ett hållbart Skåne genom socialt företagande - 13 augusti 2019